Home > Kenniscentrum > Microkristallijne cellulose

Microkristallijne cellulose

Microkristallijne cellulose

Het Sirius effect:

Aannames zijn eigenlijk een intellectuele afsnijroute, een manier om snel een inschatting te maken van de wereld om ons heen, zonder telkens opnieuw te bepalen of wat de vorige 99 keer waar was, nog steeds klopt. Ze maken het ons gemakkelijk, zodat we meteen door kunnen gaan naar het hoe en waarom van wat zich voor ons afspeelt. Echter, hierdoor zijn aannames juist ook kort door de bocht, en blijken ze vaak genoeg incorrect te zijn. In deze nieuwsbrief houden we onze aannames over microkristallijne cellulose tegen het licht, en ontdekken we verrassende nieuwe toepassingen.

"Sirius doet geen aannames bij het bedenken van haar volgende innovaties"

 

Microkristallijne cellulose (MCC) wordt veel gebruikt als emulgator, als dispergeerder, anti-klontermiddel en desintegratorin bruistabletten. Het is ideaal voor deze toepassingen, omdat het chemisch inert is, oftewel niet-reactief. De vele manieren waarop men MCC kan toepassen zijn al eerder besproken in onze nieuwsbrief. Voor onze klanten is MCC vooral een verdikker in shampoos en schoonmaakmiddelen, of het wordt gebruikt om reinigingstabletten snel uit elkaar te laten vallen. Door de toename in geconcentreerde tabletten waaraan de consument zelf thuis water toevoegt, is dit de snelst groeiende toepassing. Daarnaast wordt MCC ook toegepast in voeding, medicijnen, waterbehandeling en vele andere industrieën. Dit geldt in het bijzonder voor de trend om watervrije producten te ontwikkelen om de duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren.

De belangrijkste eigenschap die bepaalt hoe MCC zich gedraagt in een bepaalde toepassing, is de deeltjesgrootte. Water wordt sneller geabsorbeerd door kleine deeltjes dan door grovere deeltjes. In het geval van tabletten, betekent dit dat een tablet sneller uit elkaar valt. Veel productontwikkelaars nemen aan dat sneller beter is, en ontwerpen hun product rond dit concept. Tegelijkertijd is grove MCC goedkoper om te produceren, dus de kunst is om een optimale balans te vinden tussen grove en fijne MCC korrels.

Sirius biedt daarom twee verschillende types Cellubrite MCC; MCC-coarse (grof) en MCC-fine. Voor vaatwastabletten gebruiken de meesten klanten de MCC-fine. De fijnere korrels zijn makkelijker om tot tabletten te persen en daarnaast desintegreert deze tablet sneller. Tot nu toe werd aangenomen dat dit een voordeel is bij het mechanisch reinigen van de vaat. Echter, dat blijkt nu te kort door de bocht, want ons onderzoek laat zien dat juist de andere kandidaat, namelijk de grove MCC, beter geschikt is voor deze toepassing.

Door een grovere korrel te gebruiken lossen tabletten geleidelijk op, zodat de waskracht gedurende de gehele cyclus constant blijft. Deze verrassende uitkomst maakt het mogelijk om kosten te besparen en een beter product te maken. Een win-win situatie!

Wilt u meer weten over onze bevindingen en wat dit mogelijk kan betekenen voor uw toepassing, neem dan contact op met Sirius. Onze product experts staan klaar om een MCC te ontwikkelen die exact aansluit bij uw toepassing, want wij nemen niets aan...

© Copyright Sirius International Detergents BV | Sirius International Water Treatment BV

 

Delen

Laatste blogs in uw mailbox?

We delen graag onze kennis met u. Interesse? Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Wist u dat de thema's overeenkomen met de unieke Sirius bureaukalender? Die sturen we u natuurlijk ook graag toe!

Andere blogs


Alle blogs

Bekijk onze kwaliteitsstandaarden

       

Design: Inzpire Design & Communicatie | Development: Haagen Web & App